גדילן מצוי בשימוש עולם הקוסמטיקה

גדילן מצוי הינו עשב גבוה ממשפחת המורכבים, בעל עלים גדולים ססגוניים עם כתמים לבנים, ופרחים בצבע ארגמן סגול. 
עשב זה עמיד בפני בצורת וקור וגדל בכל מקום. ניתן לפגוש אותו בשולי הדרכים ובשטחים פתוחים. רבים מקשטים בצמח גבוה זה את בתי הקיץ ומגדלים אותו כצמח נוי וצמח מרפא בעל סגולות חשובות.


לגדילן המצוי עלים גדולים למדי, מבריקים, ומעט גליים. על גבי הפרחים והגבעולים נמצאים קוצים צהובים. תקופת הפריחה של הגדילן נמשכת מיולי עד אוגוסט. הפרחים הרבים חלולים, ומחוברים בתפרחות כדוריות. צבע הפרחים סגול, ורוד או אדום.

הפירות הם בעלי צורה אליפטית, בצבע חום או שחור, בעלי ציץ. לייצור התרופות משתמשים בפירות הגדילן, בזרעים ללא הציץ. 
גדילן מצוי מכיל מינרלים רבים (מ"ג\ג): סלניום – 22,9; בור – 22,4; סידן – 16,6; אשלגן – 9,2; מגנזיום – 4,2; נחושת – 1,16; אבץ – 0,71; כרום – 0,15; מנגן -0,1ה יוד – 0,09; ברזל – 0,08 ועוד. בצמח זה נמצאו ויטמינים מסיסים בשומן A, D, E, F, וכן מקבוצת B. הוא מכיל גם חומצות שומן בלתי רוויות נוספות (אולאית, פלמיטית, בהנית, סטארית), כלורופיל, קרטינואידים, קוורצטין, היסטמין וטיראמין, נאוהידרוקרפין, ריר, שמן אתרי, אנזימים, ספונינים ואלקלואידים. סך הכל כמאתיים מרכיבים.
ויטמין A משפר את גמישות העור והיכולת לשמר נוזלים; ויטמין E מסייע בריענון הכללי של הגוף; ויטמין K מסייע בטיפול בהרחבת כלי הדם בעור (קופרוז) ובדלקות; ויטמין F מסייע בשיקום התאים, ומייצב את תפקוד בלוטות החלב בעור, דבר הגורם להיעלמות האקנה ולהיצרות הנקבוביות.

גדילן מצוי בשימוש עולם הקוסמטיקה

מוצרי קוסמטיקה רבים מכילים גדילן מצוי כדי להגביר את צמיחת השיער, לעורר זקיקי שיער רדומים, ולהקנות לשיער ברק ועוצמה.
המרכיבים הפעילים העיקריים בגדילן המצוי הם 12 סוגים של סילימרין, שילוב צמחי ייחודי שתכשיריו מגנים על הכבד, מחטאים, מסייעים לשיקום ופועלים כנוגדי חמצון. 
הצמח מתרבה בעזרת הזרעים. על מנת לשתול את הזרעים עושים תלמים בעומק 1.5 – 3 ס"מ. את הזרעים משרים במים למספר שעות (עד שהם יתנפחו). נבטים ראשונים מופיעים ביום 8 – 12 אחרי הנטיעה.  יש לקחת בחשבון שגדילן מצוי אינו צומח באופן אחיד ושאר הנבטים ינבטו מעט אחר כך. זוהי תכונה ייחודית של צמח זה.
בימינו מקובל להשתמש בגדילן מצוי הן ברפואה עממית, והן ברפואה המערבית, שגם בה הוא זוכה להכרה.

 

גדילן מצוי בשימוש עולם הקוסמטיקה