שיבולת שועל: תכונותיה ותפקידיה בקוסמטיקה

שיבולת שועל היא מין של דגנים, אשר התפתח לפני כ 4000 שנה. היא מוזכרת עוד בכתבים הרפואיים של יוון העתיקה והודו העתיקה. גרגירי שיבולת השועל התגלו בחפירות של קברים עתיקים ביותר. מונגוליה וסין נחשבות למדינות מוצאה ההיסטורי של שיבולת השועל, וכיום מגדלים אותה במדינות רבות בעולם.

שיבולת שועל - הרכב כימי

התכונות המועילות של שיבולת השועל נובעות מהרכבה העשיר. דגן זה מכיל חומרים רבים הכרחיים לאיזון משקל הגוף, שמירה על רמה סבירה של כולסטרול בדם וניקוי כלי הדם מריבוד (פלאק). חומרים אלו הם וויטמינים B, F, A, E, עמילן, פחמימות, חלבונים, שומנים, אנזימים, חומצות אמינו, מלחים מינרליים, שמן אתרי וסוכר.
חשוב לציין גם את ההרכב הייחודי של מיקרומינרלים: כרום, אבץ, צורן, אשלגן, נחושת, סלניום, בור, טונגסטן, יוד, בדיל, טיטניום,  סטרונציום, זירקוניום ומנגן.
שיבולת שועל מכילה גם כמות גבוהה במיוחד של חומצה פנטוטנית (וויטמין B5) שמשתתפת בעיכול ובחילוף החומרים.
גרגירי שיבולת שועל מכילים: עמילן עד 60%, חלבון עד 14%, שומן עד 9%, אנזימים, וויטמינים B, F, A, E, כולין, טירוזין, צורן, נחושת, שמן אתרי, טריגונלין, סוכר ומלחים של סידן וזרחן. 
שיבולת שועל משמשת לא רק ברפואה, אלא אף בתחום הטיפוח, והיא מכונה 'צמח היופי הנשי' בזכות עושרה בוויטמין E.

שימוש בשיבולת שועל במוצרי טיפוח

תכונות המרפא של שיבולת שועל הפכו אותה למבוקשת בתחום הקוסמטיקה. כיום היא משמשת במוצרי טיפוח כמרכיב הגנה, ריכוך והרגעה עבור עור מגורה ומתקלף, ובתכשירי אנטי אייג'ינג – עבור עור מזדקן, נפול ויבש. חומרים בעלי תכונות מרפא שמכילה שיבולת השועל מגנים על העור מפני השפעות חיצוניות של הסביבה, מסייעים להגנה מפני התקפות חיידקים, שומרים על לחות תקינה בעילית העור ומאיצים את הנשימה התאית. מוצרים משיבולת שועל משמשים כרכיבים בקרמים שונים ובאנטיביוטיקה, וכן בשמפו ובבלזמים לשיער, שם הם משמשים כחומרים מרגיעים וחומרי לחות יעילים. מסכות וסקראבים מיוחדים עם פתיתי שיבולת שועל מנקים בזהירות ומזינים את עור הפנים, שסובל מדלקות וגירויים. כרכיב בשמפו, בלזאמים ומרככי שיער מסייעת שיבולת השועל להלחם בשומניות עור הקרקפת, בקשקשים, בשבריריות השיער, מזינה היטב את השיער לכל אורכו וגורמת לצמיחת שיער מוגברת.

תמצית שיבולת שועל במוצרי קוסמטיקה

תמצית שיבולת שועל (Avena sativa) היא אחד החומרים הבטיחותיים והיעילים ביותר בתכשירי הטיפוח לעור ולשיער. תמצית של שיבולת השועל ממלאת במוצרי קוסמטיקה תפקידים רבים, כגון ריכוך, הגנה ושיקום, נוגד דלקת ומרכיב לחות בעל תכונות מובהקות של נוגד חמצון. הצמח עצמו מתאפיין בריכוז גבוה של נוגדי חמצון ובהשפעה מרגיעה ונוגדת דלקת.


תמצית שיבולת שועל מכילה וויטמנים רבים, ביניהם A, B1, B2, PP וכן מלחים של זרחן, סידן, מגנזיום וסוכרים. 
תמצית שיבולת השועל מספקת הגנה, המסייעת לשיקום העור אחרי פציעות. מרכיב זה מספק לעור שפע של לחות ופועל כנוגד חמצון, הבולם את התפתחותו של הלם חמצוני, הנגרם ע"י קרינת על סגול (לכן, ניתן לראות בתמצית שיבולת השועל גם מרכיב של הגנה מפני השמש). לתמצית גם השפעת אנטי אייג'ינג, המתבטאת בכך שהיא מגינה על השומנים על פני העור, מספקת לעור לחות ומשפרת את גמישותו. התכונות הייחודיות הללו נובעות מריכוז גבוה של חומרים פעילים: פיטוסטרולים (בעיקר, בטא  סיטוסטרול וקמפסטרין), סקוואלן, טוקופרול וטוקוטריאנול, וכן פלבונואידים (אבנאנטרמידים בעלי השפעה נוגדת חמצון חזקה). גם אלו מסוגלים לבלום את התפתחותן של השלכות שליליות של הלם חמצון. בנוסף, מכילה התמצית ספונינים (אבנקוזידים A וB );  אלקלואידם (טריגונלין, אבנין, גרמין); סטרינים; קוורציטין; בטא גלוקאן; וויטמינים ;B1, B2, B3, B5, B6, D, E חלבונים (פנילאלנין וכן החלבונים הייחודיים אבנין ואבנאלין) ; מינרלים (סידן, מנגן, זרחן, נחושת, מגנזיום) ; חומצות אמינו (ארגינין, ליזין, טריפטופן), חומצה אלפא לינולית וחומצה צורנית.


בייצור הקוסמטיקה נעשה שימוש נרחב גם בשמן Avena sativa הפועל כאמולגטור וכמרכך בעל עוצמה: זהו מוצר בעל השפעה מגוונת ויעילה, המאופיין בריכוז גבוה של נוגדי חמצון, חומצות שומן חיוניות, פוספוליפידים, ספונינים וכן טוקופרול. פוספוליפידים הם בעלי השפעה פעילה במיוחד, אשר בשימוש מקומי חודרים בקלות דרך עילית העור ומספקים לחות בשפע.

מתי לא מומלץ השימוש בתמצית שיבולת השועל

לא זוהו השפעות הדדיות בין תמצית שיבולת השועל לבין תכשירי טיפוח או תרופות. אולם, המרכיב העדין הזה עלול להזיק במקרה של התפתחות רגישות יתר. תכשירים המכילים את תמצית שיבולת השועל אינם מומלצים למי שסובל מאלרגיה למין זה של דגנים. בנוסף, לא מומלץ ליטול תכשירים המכילים את תמצית שיבולת השועל למטופלים הסובלים מדרמטיטיס הרפטיפורמיס (מחלה אוטואימונית, הגורמת להיווצרות על פני העור של גושי שלפוחיות זעירות, המאופיינות בגרד חזק).
אנו בחברת היילי ביו קוסמטיקס עושים שימוש נרחב בתמצית שיבולת שועל במוצרי טיפוח שונים: קרם לחות לגברים ונשים BIO SK, קרם נגד אקנה ANTI ZITS, קרם נגד ריח זיעה לגברים INTIMAN, קרם אינטימי לנשים Your Intima Cream, המסיר ריחות בלתי נעים של זיעה ללא הפרעה לתהליך ההזעה ועוד.

שיבולת שועל: תכונותיה ותפקידיה בקוסמטיקה